1.6.09

ΜΕΤΑΦΟΡΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΣ

Ματαιοδοξία-Χρημα-Εξουσία-Δύναμις! ("...και δικό μου γραφείο... με σφραγίδες", που έλεγε κάποιος σ' ένα τραγουδάκι-παρλάτα) -Ψυχοπαθολογία - Ψυχή Πάσχουσα - Ψυχασθένεια - Ψυχασθενής.
Επί το λαικότερον : Ψυχοπαθάκιας
Εντέλει, όποιες απορίες μπορεί να έχει κανείς, για οτιδήποτε, λύνονται με μια αναφορά στο απόσταγμα της λαικής σοφίας: Ρήσεις και παροιμίες.
Χιλιάδες χρόνια εμπειριών (κυρίως στο πετσί του) και ο λαός με δυό-τρεις λέξεις σου διευθετεί κάθε αμφιβολία! Και το σπουδαιότερο: Παντα σχεδόν και με μια (γερή πολλές φορές) δόση χιούμορ, παρ' όλα όσα έχει και συνεχίζει να υποφέρει.
Ματαιοδοξία: Τι λέει για την περίπτωση το τεφτέρι;
1. ΕΚΑΝΕ Η ΜΥΙΓΑ ΚΩΛΟ ΚΙ ΕΧΕΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ.
Φερ' ειπείν δηλαδή. Έχει κι άλλα το τεφτέρι για την περίπτωση αλλά αυτή είναι μια αρκούντως χαρακτηριστική και αυνάμα χαριτωμένη! Νομίζω;
Δύο δυστυχώς όχι και τόσο χαριτωμένα παραδείγματα (ή απλώς δείγματα):
Έκανες δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας, προήδρευσες και στην Ε.Ε.,είσαι και πανεπιστημιακός καθηγητής, είσαι και... είσαι και...(έβαλες και τις βομβίτσες σου επί χούντας, για να μην ξεχνιόμαστε). Πλησιάζεις πια ογδονταρίσεις τι τις θες βρε πουλάκι μου τις φυτιλιές; Λες κι ο άλλος ο καημένος δεν του φτάνουνε τα προβλήματα (από το που πρέπει να ρίξει μια ματιά στο κείμενο για να πει "σύντροφοι και συντρόφισσες", μέχρι τον ευφράδη, ευτραφή αντίπαλο- φίλο), του βάζεις κι εσύ τις τρικλοποδιές σου; Αντί να τον οικτίρεις, τον σιχτίρεις; Καλοκαιράκι είναι βρε ανθρωπέ μου. Πάρε την κυρά σου εκεί χάμω και πάνε σε καμία παραλία στο εξοχικό σου (ή όπου τέλος πάντων), μια που έχεις και την οικονομική επιφάνεια και σε παίρνει να το κάνεις (δόξα τω Θεω να λες). Αλίμονο σε μας που έχουμε πάνω από δέκα χρόνια να δούμε διακοπές - άσε που μερικοί δεν ξέρουν τι πάει να πει διακοπές.
Ξέρεις τι είναι να σε βλέπουν στο δρόμο και να σε προσφωνούνε: "Γειάσου ρε άρχοντα!!" Και συ να χρωστάς πέντε-έξι κοινόχρηστα; Γι' αυτό σου λέω: Άραξ' εκεί στην αμμουδιά να δροσίσεις τα ποδαράκια σου στο απαλό κυματάκι. Δεν σου φτάνει τόση δόξα όλα τούτα τα χρόνια; νισάφι πιά! (Όπως λέει κι ο νευρικός με τις πατάτες διαφήμιση!)
2. ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΠΑΣ ΓΑΙΔΟΥΡΙΝΗ ΘΑ ΤΗΝΕ ΦΑΣ!
Πως τον βάρεσε το καλοκαίρι κι ακόμα δεν σφίξανε για τα καλά οι ζέστες! Και την έκανε γιά το Λυκαβηττό ο κ. Δήμαρχος... ακατανόητο.
Βέβαια, έτσι κινδυνεύει η ρήση ν' αντιστραφεί, διότι απ' ότι βλέπω έχει ν' αρπάξει κάτι μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη ο Άρχων των Αθηνών, τόοοοσες με το συμπάθειο.
Εν πάσει περιπτώσει είναι πολλά τα θέματα που μας ταλανίζουνε, ακρίβεια κυρίως, πραγματική κι επίπλαστη, η απαξία του πολιτικού βίου,της οποίας οι ρίζες είναι πολύ βαθιές και έχουμε δυστυχώς να κάνουνε με το χαρακτήρα και τη νοοτροπία γενικότερα.
Αυτά λοιπόν για την ώρα, θα τα λέμε άλλοτε στο καρφί κι άλλοτε στο πέταλο, κάντε κανά μπανάκι όσοι μπορείτε, γεμίστε τις μπαταρίες σας, γιατί ο χειμώνας που έρχεται θα είναι από τους πιο δύσκολους που έχουμε αντιμετωπίσει
Χαίρετε
Μήτσος

Από ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ Ιουλ-Αυγ. 2008
Υ.Γ.: Τα ίδια και χειρότερα... τι χειμώνας κι αυτός! φτου σκ... στο στόμα μου!

2 σχόλια:

  1. μωρέ μπράβο, καμμιά πρόβλεψη για τον φετινό χειμώνα;!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. MHN KANEIΣ PE MHTΣO ΠPOBΛEΨH ΓIA TO KAΛOKAIPI ΔIOTI (ΓAMΩ TA YΠOYPΓEIA MOY) AYTEΣ OI ΞANΘIEΣ ΠPOKEIMENOY NA MHN KAEI TO ΔAXTYΛAKI TOYΣ AΠ TON ANAMENO ANAΠTHPA OI MΩPEΣ TON ΠETANE ΠANIKOBΛHTEΣ KAI NA OI ΦΩTIEΣ!! ΠOIOI ΦPAΓKOI MOY ΛEΣ ΠOIOI OIKOΠEΔOΦAΓOI ΠOIOI ΠPAKTOPEΣ TΩN ΓEITONΩN OXTPΩN AYTEΣ ΦTAINE ΓIA OΛA TA ΔEINA AYTHΣ THΣ ΨΩPOKΩΣTAINAΣ...AΛHΘEIA HΞEPE AΠO ΠAΛIA KATI O ΠOIHTHΣ KI EΛEΓE KΩΣTAINA (AΠ TO KΩNΣTANTINOΣ) ΓIATI OMΩΣ; EXOYME KI AΛΛA ONOMATA. ΔHΛAΔH ΘA MAΣ XAΛAΓE TO ΨΩPOANΔPEAINA; MHΠΩΣ TO ΨΩPOΓIΩPΓIAINA; (AYTO MOY KANEI KAΛYTEPA)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή